Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

Een groepsaankoop voor zonnepanelen: hoe werkt het?

Groepsaankopen voor zonnepanelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ze zijn immers een manier om goedkoper en tegen beter voorwaarden zonnepanelen te kunnen plaatsen. Maar hoe werkt zo'n groepsaankoop voor zonnepanelen juist? En komt iedereen ervoor in aanmerking?

Wat zijn groepsaankopen?

Groepsaankopen voor zonnepanelen gaan meestal uit van organisaties en lokale overheden. Zo schreef de Provincie Antwerpen al regelmatig een uitnodiging aan haar inwoners om zich in te schrijven. Ook verschillende gemeenten hebben al regelmatig zo'n groepsaankoop georganiseerd. Groepsaankopen voor zonnepanelen zijn voortgevloeid uit andere initiatieven, zoals groepsaankopen voor gas en elektriciteit die vroeger al succesvol werden uitgeschreven door bv. Test-Aankoop.

groepsaankoop zonnepanelen

Waarom deelnemen aan een groepsaankoop voor zonnepanelen?

"Vergelijk een groepsaankoop met een volumekorting, waarbij handelaars soms mooie kortingen geven wanneer grote volumes worden aangekocht."

Het principe achter de groepsaankoop is eenvoudig. Indien meer mensen zich engageren om zonnepanelen te plaatsen, dan zullen door installateurs van zonnepanelen betere voorwaarden toegekend worden. Zo kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld aan een lager groepstarief aangekocht worden door iedereen die heeft ingetekend. Vergelijk het met een volumekorting, waarbij een handelaar een korting geeft wanneer je een grotere hoeveelheid koopt.

Een groepsaankoop wordt vaak georganiseerd door een vakvereniging of een lokale overheid, omdat ze op deze manier de consument toch kunnen stimuleren te investeren in groene energie. Nu de premies en subsidies voor zonnepanelen bijna volledig zijn verdwenen, zijn groepsaankopen een mooi alternatief om de interesse van de consument in zonnepanelen levendig te houden.

Een laatste voordeel van een groepsaankoop is de administratieve eenvoud voor de consument. De organisator van de groepsaankoop werkt vaak samen met een partner die alle administratie en logistiek op zich neemt. Alles wordt dus door deze partij in orde gebracht, en je moet zelf als consument bijna niets doen. Dit scheelt een heel pak administratieve rompslomp.

groepsaankoop zonnepanelen


Vergelijk prijzen van meerdere installateurs!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen specialisten

aanvraag starten

Hoe werkt een groepsaankoop?

Vanaf het moment dat een groepsaankoop wordt uitgeschreven, kunnen geïnteresseerde consumenten zich inschrijven. Meestal kunnen ze dit via een website doen, en tot een bepaalde einddatum. Het inschrijven in een groepsaankoop is vrijblijvend, wat wil zeggen dat je je op het moment van de inschrijving nog niet engageert om effectief zonnepanelen te gaan plaatsen. Tijdens of na het inschrijven worden meestal nog enkele belangrijke gegevens opgevraagd, zoals data over je energieverbruik, je woning en je dak. Deze gegevens moeten leveranciers toelaten om later een correct voorstel te kunnen opmaken.

Het selecteren van de leveranciers gebeurt via een veilingsysteem. Er wordt aan verschillende leveranciers gevraagd om een voorstel te maken, waarbij natuurlijk vooral gekeken wordt naar de prijs. Op basis van verschillende voorstellen worden dan één of meerdere leveranciers geselecteerd. De winnende leveranciers sluiten een contract met de organisator van de groepsaankoop.

In de dagen en weken die volgen na het overeenkomen van de samenwerking, krijgt elke consument die heeft ingetekend een individuele offerte aan de voorwaarden die zijn onderhandeld. Je bent als consument niet verplicht om op die voorstel in te gaan. De offerte is 100% vrijblijvend. Wil je wel ingaan op het voorstel, dan kan je dit doen binnen een bepaalde termijn, dus wees er snel bij!


Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Vergelijk gratis meerdere offertes