Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is het verband tussen oppervlakte, vermogen en rendement?

Monokristallijne zonnepanelen worden wel eens beschouwd als zonnepanelen van betere kwaliteit, louter en alleen omdat ze een hoger rendement behalen. Maar dit is slechts gedeeltelijk waar. Monokristallijne zonnepanelen zijn vooral interessant omdat ze eenzelfde vermogen kunnen opwekken als hun polykristallijne collega's, maar dan op een kleinere oppervlakte.

Er bestaat met andere woorden een verband tussen het rendement van een module, de oppervlakte en het vermogen dat deze module kan opwekken. Hoe hoger het vermogen en hoe kleiner de oppervlakte van de module, hoe hoger het rendement dat deze modules behalen.

Het verband is makkelijk uit te drukken in een eenvoudige formule:

Piekvermogen (in Watt) = Oppervlakte (in m²) * Rendement * 1000

Oppervlakte (in m²) = Piekvermogen (in Watt) / (Rendement * 1000)

Rendement = Piekvermogen (in Watt) / (Oppervlakte (in m²) * 1000)

Voorbeeld

Laten we deze formule eens verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. We nemen de module YL260C-30b van Yingli Solar als voorbeeld. Dit is een monokristallijne module met een piekvermogen van 260 Wp.

PANDA 60 Cell Series

De YL260C-30b van Yingli Solar is een zonnepaneel met 60 zonnecellen, en heeft standaard afmetingen. De lengte van de module bedraagt 1.640 cm, en de breedte bedraagt 990 cm. Een simpele berekening leert ons dat de oppervlakte van deze module 1,6236 m² bedraagt, oftewel 1,640 * 0,990.

Het piekvermogen van deze module bedraagt 260 Wp. Het piekvermogen is het vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder vooraf gedefinieerde omstandigheden. Het piekvermogen laat dus toe om zonnepanelen met elkaar te kunnen vergelijken op vlak van vermogen.

Nu we zowel de oppervlakte in m² als het vermogen in Watt kennen van de YL260C-30b, moeten we in staat zijn om het rendement van deze module te berekenen. En dat doen we als volgt:

Rendement = Piekvermogen (in Watt) / (Oppervlakte (in m²) * 1000)

Rendement = 260 / (1,6236 * 1000)

Het rendement van deze module bedraagt dus 0,16 of 16%.

Nu we het rendement van deze module kennen, kunnen we als proef op de som ook het piekvermogen van de module berekenen.

Piekvermogen (in Watt) = Oppervlakte (in m²) * Rendement * 1000

Piekvermogen (in Watt) = 1,6236 * (0,16 * 1000)

Het piekvermogen van deze module is inderdaad 260 Wp.

En ook de oppervlakte is nu eenvoudig te berekenen.

Oppervlakte (in m²) = Piekvermogen (in Watt) / (Rendement * 1000)

Oppervlakte (in m²) = 260 / (0,16 * 1000)

De oppervlakte van deze module bedraagt inderdaad 1,62 m².

Verband tussen oppervlakte, vermogen en rendement van zonnepanelen

Wat leren we uit deze formule?

Deze eenvoudige formules laten je als consument toe om zelf de gegevens van een zonnepaneel te berekenen, indien je deze informatie ontbreekt. Zo kan je eenvoudig het vermogen van een module zelf berekenen, indien je het rendement en de oppervlakte kent.

Maar nog belangrijker is dat deze formule aantoont dat het rendement van een module niet enkel afhangt van het vermogen dat deze module kan opwekken. Ook de oppervlakte van de module speelt immers een rol. Deze formule toont eigenlijk aan waarom je voor monokristallijne zonnepanelen moet kiezen, en waarom voor polykristallijne modules. Polykristallijne zonnepanelen kunnen in vele gevallen immers hetzelfde vermogen opwekken als monokristallijne zonnepanelen. Alleen hebben ze hier meer oppervlakte voor nodig. Aangezien polykristallijne zonnepanelen vaak goedkoper zijn, kies je dus best voor polykristallijne zonnepanelen indien je er de ruimte voor hebt. Heb je slechts een klein dak, en wil je toch een bepaald vermogen kunnen opwekken, dan bieden de monokristallijne zonnepanelen een uitweg.


Nooit meer betalen voor je elektriciteit!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen specialisten

aanvraag starten

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Vergelijk gratis meerdere offertes