×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

zonnepanelen-leggen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de prijs van zonnepanelen?

Bij je keuze om al dan niet zonnepanelen te plaatsen op je dak, speelt de prijs natuurlijk een grote rol. Afhankelijk van het vermogen van het systeem, kost een installatie van zonnepanelen al gauw enkele duizenden euro.

Bovendien zijn vele premies en subsidies voor zonnepanelen de laatste jaren zo goed als afgeschaft, waardoor deze de prijs niet meer kunnen drukken. Maar er is een reden waarom deze subsidies zijn afgeschaft. Zonnepanelen zijn de laatste jaren flink goedkoper geworden, waardoor ze perfect rendabel zijn zonder al die premies. Bovendien maken fabrikanten hun modules steeds rendabeler, waardoor de prijs per wattpiek daalt.

Hoeveel je installatie uiteindelijk zal kosten, hangt uiteraard af van verschillende factoren. Laten we deze allemaal eens overlopen.

zonnepanelen-prijs

Energiebehoefte

Uiteraard speelt je energiebehoefte een grote rol. Hoe meer energie je nodig hebt, hoe meer panelen je zal moeten plaatsen, en hoe hoger de prijs.

Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks zo'n 3.500 kWh aan elektriciteit. Maar dit betekent niet dat je zonnepanelen in dat geval een vermogen van 3.500 Wp moeten genereren. Zonnepanelen genereren gemiddeld slechts 85% van hun theoretisch piekvermogen aan elektriciteit.

Is je gemiddeld jaarverbruik 3.500 kWh, reken in dat geval dus op een installatie met een vermogen van 4.120 kWh.

Hoe hoger je jaarlijkse verbruik, hoe hoger het vermogen dat je zal moeten installeren, en hoe hoger de prijs. De tabel hieronder geeft je al een eerste indicatie van de gemiddelde prijzen die je mag verwachten al naargelang de grootte van je installatie.

OppervlakteVermogenKostJaarlijkse outputOpbrengst Jaar 1Winst na 20 jaar
8 m²1 kW3.400 € - 4.000 €850 kWh250 €575 €
14 m²2 kW4.000 € - 5.500 €1.700 kWh325 €3.350 €
21 m²3 kW5.500 € - 8.000 €2.550 kWh470 €5.000 €
28 m²4 kW8.000 € - 11.000 €3.400 kWh615 €6.000 €


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Zonnepanelen laten plaatsen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een specialist te zoeken? Wij doen het voor jou!

Nooit meer betalen voor je elektriciteit!

Benieuwd naar het tarief van een professionele installateur?

Vergelijk prijzen van professionele installateurs in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Van plan om een zonnepanelen installatie op je dak te plaatsen, maar geen idee hoe je moet beginnen? Laat je bijstaan door een professionele installateur. Vraag snel meerdere offertes aan, en vergelijk prijzen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot duizenden euro's
zonnepanelen-specialist

aanvraag starten


Kwaliteit van de zonnepanelen

In de sector van de zonnepanelen zijn meerdere merken actief, en net zoals in andere markten kan de kwaliteit verschillen van merk tot merk. Denk maar aan de autosector, waar consumenten een BMW doorgaans kwalitatiever vinden dan pakweg een Dacia.

Ook bij zonnepanelen bestaat een onderscheid tussen kwalitatieve en minder kwalitatieve merken. De meest kwalitatieve merken worden vaak Tier 1 merken genoemd, en worden vaak op de markt gebracht door fully vertically integrated fabrikanten, met andere woorden fabrikanten die hun zonnepanelen vanaf de eerste tot de laatste stap zelf produceren, zonder onderdelen te kopen van andere producenten.

Veel van deze Tier 1 merken worden op deze site besproken. Het gaat om merken als Jinko Solar, Yingli Solar, First Solar, Kyocera, Canadian Solar, Trina Solar en Solarworld. Merk op dat hier ook veel Chinese merken tussen staan. Chinese merken staan dus zeker niet altijd gelijk aan een lage kwaliteit!

Het spreekt voor zich dat deze Tier 1 merken duurder zijn dan bv. Tier 2 of Tier 3 merken, aangezien de topmerken veel budget spenderen aan R&D. Dankzij hun niet aflatende zoektocht naar meer kwaliteit en rendement, leveren deze merken ook topproducten af waar uiteraard ook een hogere prijs tegenover staat.

Ook bij Tier 1 merken onderling zijn relatief grote prijsverschillen te vinden. Tier 1 merken zijn onderling onder te verdelen in Standard Tier 1 merken en Premium Tier 1 merken. Bij de Standard Tier 1 merken vind je fabrikanten zoals Renesola, Canadian Solar, Ja Solar en Jinko Solar. De merken Q-Cells, LG, Winaico, REC en SolarWorld worden dan weer bestempeld als de Premium merken. Wil je nog een stapje hoger, dan kom je bij SunPower terecht.

Standard Tier 1 merken zijn gemiddeld zo'n 20% goedkoper dan Premium Tier 1 merken. Het duurste merk is echter SunPower, dat gemiddeld zo'n 40% duurder is dan de andere Premium Tier 1 merken.

Sunpower prijs

De hoge prijs van SunPower zonnepanelen kan vele consumenten in eerste instantie afschrikken. SunPower kan echter veel voordelen plaatsen tegenover deze hoge prijs, waardoor het deze hoge prijs grotendeels kan verantwoorden.

Elders op deze site maken we de afweging tussen de hoge prijs van SunPower zonnepanelen en de voordelen, en stellen we ons de vraag of SunPower zonnepanelen hun hoge prijs wel waard zijn.

Ondanks de hogere prijs van Tier 1 merken raden we toch ook te kiezen voor één van deze merken, om een goede werking van je installatie te garanderen.

Soorten zonnepanelen

In ons artikel over de verschillende soorten zonnepanelen, kan je lezen dat je als consument de keuze hebt uit vele types zonnepanelen. De meeste consumenten maken een keuze tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen halen een hoger rendement, maar zijn daarom ook gemiddeld zo'n 20% duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Aangezien monokristallijne zonnepanelen een hoger vermogen kunnen genereren op eenzelfde oppervlakte, zijn ze vooral aan te raden voor consumenten met een klein dakoppervlakte.

Monokristallijne zonnepanelen zijn duurder, omdat ze voor fabrikanten ook duurder zijn om ze te produceren. Bij monokristallijne zonnepanelen bestaat een zonnecel uit 1 groot stuk silicium, dat mooi is afgeslepen. Dit productieproces is duurder dan bij polykristallijne zonnepanelen, waarbij een zonnecel bestaat uit een groot aantal losse stukjes silicium.

Het mooie afgeslepen stukje silicium levert een hoger vermogen op, en dus ook een hogere prijs.

zonnepanelen-prijzen

Prijs per wattpiek

Aangezien zonnepanelen verschillende afmetingen en piekvermogens hebben, zijn ze vaak moeilijk met elkaar te vergelijken qua prijs. Sommige zonnepanelen zijn duurder, net omdat ze een hoger vermogen kunnen genereren. Vaak genereren ze een hoger vermogen, omdat ze groter zijn en daarom ook meer zonnecellen bevatten.

Om toch een maatstaf te hebben op basis van dewelke we zonnepanelen kunnen vergelijken, wordt vaak gekeken naar de prijs per wattpiek. Deze prijs per wattpiek is de laatste jaren flink gedaald, en verschilt vooral op basis van het type zonnepanelen.

Grofweg is de prijs per wattpiek voor de voornaamste types zonnepanelen :

Indien we bv. een monokristallijne module hebben met een piekvermogen van 260 Wp, dan zal de prijs voor deze module ongeveer 231 € bedragen. Uiteraard is dit een richtprijs, en kan de uiteindelijke prijs verschillen van installateur tot installateur.

Maar op basis van deze richtprijs per wattpiek, kan je toch al een richtprijs voor je installatie bekomen, indien je weet welke zonnepanelen je wil plaatsen.

Selecteer de module die je wil plaatsen


Hoeveel zonnepanelen wil je plaatsen?Beste prijs/kwaliteitsverhouding

Zonnepanelen verschillen weinig op vlak van prijs per wattpiek, maar kunnen bijvoorbeeld wel verschillen op vlak van prijs per vierkante meter. Dit heeft te maken met het feit dat oppervlakte, vermogen en rendement in verhouding staan tot elkaar.

De zonnepanelen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding zijn dus vaak die zonnepanelen die het hoogste rendement hebben, en die het meeste vermogen kunnen genereren op de kleinste oppervlakte.

Hieronder vind je de top 10 van zonnepanelen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

“zonnepanelen

Prijs van de omvormer

De omvormer is het toestel dat de gelijkstroom die wordt gegenereerd door de zonnepanelen omzet in wisselstroom, dat je kan gebruiken in je woning. Iedereen die zonnepanelen plaatst met de bedoeling zijn woning te voorzien van elektriciteit, heeft zo’n omvormer nodig. Uiteraard heeft dit toestel ook een prijs.

Net als bij de zonnepanelen zelf, zal de prijs van de omvormer afhangen van de hoeveelheid energie die je nodig hebt. De capaciteit van je omvormer moet immers afgestemd zijn op de capaciteit van je zonnepanelen. Kies voor een omvormer die maximaal 20% kleiner of 10% groter is dan het vermogen van je zonnepanelen.

Voor een omvormer met een capaciteit van 5.000 kWh, zal de prijs ongeveer 1.650 € bedragen. Een omvormer met een capaciteit van 3.600 kWh, kost ongeveer 1.000 €.

Grofweg kan je deze prijs verwachten bij onderstaande capaciteit van zonnepanelen.

WattRichtprijs
2.000 950 €
2.500 975 €
3.000 1.100 €
3.500 1.150 €
4.000 1.175 €
4.500 1.200 €
5.000 1.350 €
6.000 1.600 €
7.000 1.750 €
8.000 1.950 €
9.000 2.000 €
10.000 2.150 €
12.000 2.500 €

Omvormers hebben helaas geen levensduur van 25 jaar, zoals zonnepanelen. Om de 10 à 15 jaar zal je omvormer dus vervangen moeten worden. Hou hier rekening mee wanneer je je totale kostprijs voor je installatie maakt.

Prijs voor de montage

Tenzij je heel handig bent aangelegd, zal je de montage van je zonnepanelen en omvormer laten uitvoeren door een professionele installateur. Het is op deze kostenpost dat de grootste prijsverschillen gemaakt zullen worden. Installateurs werken vaak op basis van een uurtarief, en die kunnen verschillen van installateur tot installateur.

Doorgaans zal de installatiekost zo’n 15% van je totale kost uitmaken. Maakt de installatiekost dus een significant groter deel uit van de totale kosten, dan hoor je best nog eens rond bij andere installateurs.

Maak gebruik van de vrijheid die je hebt als consument om offertes op te vragen bij verschillende installateurs. Deze offertes zijn gratis en vrijblijvend, en ze bieden je als consument de mogelijkheid om de beste zonnepanelen aan de laagste prijs te vinden.

Zonnepanelen of geen zonnepanelen: Bereken het prijsverschil

Nu je ongeveer een idee hebt over de kostprijs van je installatie, kan je zelf beginnen uitrekenen hoeveel je zou besparen indien je investeert in zonnepanelen. Maak het verschil tussen de optelsom van 25 jaar elektriciteitsfactuur (de gemiddelde levensduur van zonnepanelen), en de totale kostprijs van je installatie.

Wij willen je uiteraard een handje helpen bij deze berekening. Via onderstaande calculator kan je uitrekenen hoeveel je zou besparen.

Wat is je jaarlijkse energieverbruik? (in kWh)


We rekenen aan een gemiddeld elektriciteitstarief van 0,24 € per kWh. Wil je rekenen aan een ander tarief?Selecteer de module die je wil plaatsenSelecteer uw postcodeGratis offertes: Vergelijk prijzen voor het plaatsen van zonnepanelen

Graag je elektriciteitsfactuur verlagen door zonnepanelen te plaatsen? Prima zo! Wij helpen je hierbij! Door gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, kan je prijzen vergelijken, en zo je installatie aan de goedkoopste prijs laten plaatsen.

Alle offertes zijn volledig gratis en vrijblijvend.


zonnepanelen specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind een geschikte module
Vergelijk gratis meerdere offertes